Van 1959 naar heden in vogelvlucht

In mei 1959, op een zondag na de hoogmis werd op initiatief van Gerard Thomas, Wim van Doorn en Niek Hilhorst in het r.k. verenigingsgebouw een vergadering belegd, welke ontmoeting uiteindelijk zou resulteren in de oprichting van de Voetbalvereniging Kockengen. Veehouder Dirk Koppers verhuurde een stuk land, doelpalen werden van de zolder gehaald en bij aannemer Cees Dijkers werd er voor duizend gulden hout ingekocht, waar een kleedhok van in elkaar werd getimmerd. Na ook nog een poosje aan de Spengense kade op het land van W. Fokker te hebben gevoetbald, werd in het seizoen 1968/1969 het gewichtige besluit genomen een stuk land (het huidige tweede veld) te kopen van K. Hoogendoorn jr. voor tienduizend Hollandse guldens. Met renteloze obligaties brachten de leden het geld bijeen.

Vijf jaar later kreeg de club het huidige hoofdveld in eigendom, gekocht van veehouder K. Oskam voor zestienduizend gulden. Het begon allemaal in een houten keet met twee kleedruimtes en een luik, waar snoepwaren en gazeuse werd verkocht. Stromend water was er alleen als het regende.

In 1972 konden de leden gebruikmaken van een nieuwe accommodatie, wat eigenlijk niet meer was dan een omgebouwde houten loods voor vijfduizend gulden gekocht in Uithoorn. In het hele begin moest voor aanvang van de wedstrijd het veld met een schep strontvrij gemaakt worden. Het voetballen gebeurde in de beginjaren uitsluitend op de zondag. Omdat er steeds meer leden zich aanmeldden die niet op zondag wilden voetballen, werd er ook een zaterdagelftal opgericht. De jaren verstreken.

In 1984 werd, tegelijk met de viering van het 25-jarig bestaan, voor driehonderdduizend gulden een splinternieuw clubgebouw geopend. Zo’n vijfenzeventig vrijwilligers hielpen mee tijdens de bouw. De nieuwe uitstraling van V.V. Kockengen wierp haar vruchten af. Een jaar na in gebruikneming van het nieuwe clubgebouw promoveerden het eerste zaterdag- en het eerste zondagteam, werden het tweede en vijfde zondagelftal kampioen en promoveerden ook nog eens het tweede zaterdagelftal en het derde zondagelftal. Niet voor niets wordt in het boek “ Een boerenclub met allure” uit 1999 1985 het “Gouden jaar voor de VVK” genoemd..

In september 2009 vierde de vereniging haar 50 bestaan.  Anno 2012 bruist de club nog steeds, het damesvoetbal heeft de laatste jaren vaste grond gekregen en is inmiddels niet meer weg te denken in onze vereniging. In 2007 is er een WETRA traininingsveld aangelegd en is het 2e veld geheel gerenoveerd. In hetzelfde jaar is de kleedaccommodatie met veel zelfwerkzaamheid omgebouwd van 6 naar 8 kleedkamers en is de verwarmingsinstallatie, de elektrische installatie en het sanitair geheel vernieuwd. In de zomer van 2008 is er een geheel nieuwe bar geplaatst en werd de keuken vergroot en volledig gerenoveerd. Het laatste nieuws is dat er in de zomer van 2011 een schitterend kunstgrasveld is neergelegd en dat ons 1e zaterdagelftal in 2013 gepromoveerd is naar de 3e klasse.

Bron: “In 1999 i.v.m. het 40 jarig bestaan uitgegeven jubileumboek “Een boerenclub met allure” (helaas niet meer verkrijgbaar, maar wel in PDF op deze site).

Nog verkrijgbaar: VVK-Glossy 1959-2009: stuur een mail naar info@vvkockengen.nl

Cover van de Glossy

Jubileumboek “Een boeren-club met allure…..” in PDF
In 2009 bestond V.V.Kockengen 50 jaar. In het kader van het 40-jarig bestaan werd in 1999 het boek “Een boeren-club met allure..”, uitgegeven en verspreid onder alle leden en vele ex-leden. Helaas is dit historisch boek niet meer verkrijgbaar, vandaar dat het idee geopperd is om in 8 afleveringen het boek te plaatsen op onze website. Elke maand een nieuwe aflevering en we beginnen met… De Aftrap….

voorkant

Jubileumboek in PDF:
Aflevering 1 – De aftrap
Aflevering 2 – Accommodatie
Aflevering 3 – Voetbal – deel 1deel 2deel 3
Aflevering 4 – Vrijwilligers
Aflevering 5 – Keepers en spitsen
Aflevering 6 – Meer dan voetbal – Deel 1deel 2
Aflevering 7 – Jeugd  –Deel 1 Deel 2Deel 3
Aflevering 8 – Elftallen

Indien het bestand zich niet opent, dient u eerst Adobe Reader te installeren. Deze kunt u gratis van internet downloaden.